Historik

Jag behöver väl knappast förklara att nyår är en viktig fyrverkerisäsong och att en stor del av bolagets omsättning sker under de sista dagarna i december.

För 20 år sedan fanns i landet ett fåtal malliga fyrverkeriföretag och de stora jättarna tog på denna tid bra betalt för sina varor och det mest malliga företagets direktörer hade till och med privatchaufför med vapenprytt livré. Sällan visste man som kund på den tiden var man köpte och oftast fick man köa i timmar hos någon mindre kunnig järnhandlare för att få tag på några fyrverkeripjäser. Detta tyckte Jonas Grahn var mycket tråkigt och bestämde sig för att starta fabriksförsäljning av fyrverkerier på egen anläggning i Braås. Och vem var bättre skickad att försälja varan än producenten som har såväl överlägsen produktkännedom som kan ge bästa pris till konsument.

På den tiden fanns verksamheten lokaliserad till en mindre byggnad precis intill sjön Örken och här tillverkades många olika typer av fyrverkerier. Man gjorde till och med svartkrut och raketkrut och byggnaden kallades rätt och slätt för Krutbruket. Jonas tyckte att det kunde vara trevligt för kunderna att få veta vad man köper och så kom herr Grahn på idén om demonstrationsskjutningar av fyrverkerier för allmänheten i anslutning till försäljning. Detta koncept var bolaget först med i Sverige, ja kanske i världen och det tog några år innan konkurrenterna fattade vad man höll på med i Braås. Idag har alla fyrverkeriföretag liknande arrangemang. Inte kunde väl de stora malliga fyrverkeriföretagen acceptera eller ännu mindre förstå vikten och skickligheten av att unge herr Grahn, vad man ansåg vara en bonnjävul på småländska landsbygden, skulle visa upp för kunden först vad fyrverkeriprodukten gick för. På den tiden förhöll det sig nämligen så att fyrverkeriföretagen ansåg att folk skulle vara tacksamma för att de fick handla av de malliga företagen.

Först missbedömde de smålänningen i Braås, han hade ju dessutom en så skojig bonnig småländsk dialekt, och några år senare missbedömde man ett på den tiden nystartat fyrverkeriföretag i Skåne, dessutom med ännu värre dialekt, och detta företag är idag kanske landets största fyrverkeriföretag. Dom malliga fyrverkeriföretagen gjorde några år senare konkurs och två av dem har gjort det dubbla gånger till råga på allt. Dessa företag ägs idag av penningstarka kineser som hade panter i respektive företag vid konkurserna. För att återkomma till Braås blev den första demonstrationskjutningen modell Smålands Krutbruk en fullständig succé och idag över 19 år senare drar varje DEMO tusentals åskådare. Demonstrationsskjutningarna genomförs normalt sett alltid datumet 28 december klockan 19.00 på stora Kruthusområdet. Av tradition avslutas varje DEMO av ett specialarrangemang, vilka varieras varje år och många gånger låter vi dom bli överraskningar för publiken, något som är mycket uppskattat.

Bolaget flyttade ganska snart sin verksamhet från Krutbruket till ett större ställe alldeles i närheten som fick bli nya Kruthuset. Här iordningställdes i flera etapper ändamålsenliga försäljnings-, lager- och tillverkningslokaler och bolaget huserar idag på 3000 kvadratmeter under tak. C:a 1000 kvadratmeter används till försäljningslokaler och fabriksförsäljningen är normalt öppen från Annandag jul till nyårsafton. I lokalerna finns även en cafédel och en utställningsyta med såväl raketer från pionjärtiden som maskiner som inte längre är i produktion.