16 tums-bomben år 2001

Karl Malmros och Max Jönsson med 16 tums-bomben

Karl Malmros och Max Jönsson med 16"-bomben.

Kamurobomb 16"

Kamurobomben laddas i krutbrukets stålmörsare som är tillverkad i 4 mm stålplåt och beslagen med 8x60 mm ringar runt om. Stålmörsaren är svetsad på ett 10 mm stålplatta och skruvad med 4 st m 16 bultar i en betonglavett som väger ca 500 kg. Mörsaren vikt ca 120 kg.

Bomben skjuts upp från kruthusegendomens skyddsområde väster om Träsket och avståndet till publik är ca 300 meter med 15 meters hög skogsridå mellan skjutplats och publik. Bomben väger ca 30 kg och har en drivladdning av svartkrut till en vikt av 1 kg. Svartkrutskardusen skall driva upp bomben ca 500 meter i luften och krevaden blir ca 600 meter i diameter.

Vi får verkligen hoppas på klar väderlek med högt i tak och inga moln annars är det stor risk att bomben helt enkelt kommer att försvinna upp i molnen och vi kommer i bästa fall att se en liten ljusglimt.

En bomb av den här storleksordningen får i dagsläget endast hanteras av Smålands Krutbruk AB så idag är vi ensamma i landet om att få skjuta så här stora bomber. Med andra ord, det här ser Du förmodligen endast en gång i livet! Missa inte den 28 december hos oss med DEMO-start klockan 19.00.

Den 29 december kl 03.00 kan Du läsa mer på denna sida om hur skjutningen gick.

16"-bomben avfyras

Det ligger ett lätt snöfall i luften och temperaturen är sakta fallande och enligt västerländsk tidräkning är det den 28 dec år 2001. Det är det andra Demot och Föreståndaren Jonas Grahn, tillika konferenciär för skjutningarna är lite orolig för den låga molnbasen, kommer vi att se något av bomben?

Just det, bomben, det är ju dags att avfyra den stora 16"-kamurobomben och genom högtalarna ber Jonas om nedräkning.

Den väldiga publiken räknar ned 10,9,8 … eld, det gungar till i marken och nästan som på en linbana försvinner den väldiga bomben upp i luften, tryckvågen rullar in över Demoplatsen och ett dovt våldsamt utdraget dån hörs.

Sekunderna dröjer och sedan helt utan förvarning smäller det till långt upp i molnen. Alla är besvikna, inte en stjärna inte ens en ljusblixt syntes.

Vi hade alla hoppats på stjärnklart men som vid något tillfälle tidigare förstörde moln och snöfall all efterlängtad upplevelse av egentligen en 16"-bomb kan prestera. Synd, men nästa gång det blir stjärnklart under ett DEMO är det möjligt att vi bjuder på en bombupplevelse av denna kaliber som överraskning i stället.